domingo, 15 de novembro de 2015

CRÓNICAS VIAXEIRAS: Viaxe ao Bierzo Occidental

 24 de Outubro, día das Bibliotecas. Viaxe ao Bierzo Occidental



            Dende hai tempo o profesorado deste instituto vén debatendo sobre o xeito de concebir a Biblioteca como un espazo de encontro:
-A) Un espacio físico tipo “almacén”, onde se apilan tochos e tochos do saber científico; ou
-B) Un espazo virtual que traspase os recios muros de canteiría que acubillan milleiros de cabezas pensantes ano tras ano na Praza de Pontevedra.
Enunciado o dilema sobrevoamos os lindes do saber, compartimos experiencias a pé de campo, lemos de xeito interlineal na natureza e relemos os ecos das explicacións docentes muros adentro.
A paisaxe é o vínculo, quen de abrir “incunables”, “fascímiles” . Proxecta o amplo abano da ciencia: filosofía, xeografía, bioloxía, matemática,… cunha sinfonía de cores, currículo de cada estación, paleta de notas musicais en versión sonora orixinal.
En cada un de nós abrollan sentimentos, versos acarantoñados pola Nai natureza. O aire é o alento, a vexetación un cuadro puntillista, a gratitude e a nostalxia morriñenta son o cume da expresión romántica.
Cada vía pecuaria, cada regueiro vai marcando en nós “notas a pé de páxina”, escollas bibliográficas lidas e relidas . O clímax amósase a modo de fervenza, esplendor  nascente das entrañas da morteira, remexe nos miolos e acende en nós a chama da descoberta, da ilusión polo intelecto, engalanado das experiencias e dos avatares da vida.

 


Desbrozamos sobre o terreo unha ruta por catro concellos do Bierzo occidental: Barjas, Trabadelo, Veiga de Valcarce e Balboa. As fronteiras son artificiais, son políticas, non son nin históricas, nin culturais. Situámonos no Camiño “Francés” a Santiago (a uns 170 km da Tumba Apostólica).
Trabadelo garda en si un interesante epígrafe da Historia Compostelana (Dona Urraca, Diego Xelmírez, Afonso VI e VII). Tamén se fai eco da Romanización, aqueixados pola “febre do ouro” nas médulas dos Cáscaros  (Pradela).
A febril actividade muda cos tempos, sacrificado oficio de Ferreiro nos vales a medio camino entre o Bierzo e Galicia, entre os Ancares e o Courel (Herrerías de Valcarce, Herrería de Serviz, Ferrerías de Pedrafita), retroaliméntase de carbón vexetal, urces e faias, que circulan pola “Vena” cara os barquíns  xunto co ferro.
A conxuntura internacional tórnase nun contexto bélico durante boa parte do s. XX. Así o vocábulo febre pasará de escribirse con “o” de ouro, a escribirse con “f” de ferro, antes de tornarse en “w” de wolframio.
O terreo non só desauga os metais necesarios para cada etapa da historia, tamén nos provén de bos produtos alimentarios: castañas, mazáns “reinetas”, cogomelos…, carne de pastoreo lanar e vacún, caza maior e menor, relocentes troitas…
Castañeiros, Capudres (cornabudes ou escornacabras), Abelairas, Faias, Ameneiros, Salgueiros, Piornos, “Peidos de lobo”, Regatos, Valiñas, Frevencias, Prados, Cumes e Tesos son musas variopintas. Domingo González, ebanist, dálle traza e fin as súas ideas nos castañeiros. As Pallozas de Balboa e Canteixeira, a Casa das Gentes recrean en nós o seu mundo platónico, a conversa e o diálogo coa natureza. Lorena Gutiérrez, guía da Casa das Gentes, amosa a súa gratitude na persoa do seu ex profe de Filosofía, José Luis Suárez Cotelo.
No plano espiritual visitamos o templo parroquial de santa Mariña en Barjas, crisol dos diferentes estilos artísticos ao longo da historia. Fixámonos nas lápidas do devanceiro “prado do repouso” , e lemos: García, Montaña, Castro, Sobredo, Barreiro, Fariñas…, decatámonos da nosa ampla parentela.
No eido gastronómico, “deixate de lerias e dáme de comer que teño fame”, pintamos de “verde esperanza” o mesón “La Última Escuela” de Barjas. Lareira acesa quecida polos rescaldos daqueles que alí aprenderon o silabario da vida, memoria do río, mensaxeiro fresco e espelido do Faxeiral de Busmaior. Ana acubíllanos cun almorzo nos prolegómenos do espectáculo. Dez veciños danlle vida ao lugar, nin un máis nin un menos, despertan en nós a simpatía e a curiosidade. En Busmaior algún fainos observacións metereolóxicas (“Pemán, tes que deixarte caer por aquí”).
Se ao pé do Courel almorzamos, xantaremos nas faldras dos Ancares. Cambiamos de tomo, pero non de enciclopedia. Movémonos pola espesura de  soutos e carballeiras, por avesedos e solleiros na procura do Valcarce. Deixamos Campo de Liebre a un lado, Moldes, logo Villasinde a outra man. Voltas e reviravoltas, curvas e contracurvas, apagados ou fóra de cobertura. Vinte e un paxaseiros nas mans do noso Suso, comandante en xefe nesa corredoira que pon diante nosa mil e un puntos de vista, mil e un fitos, mil e un cumpridos.
Alcanzamos a Veiga, desandamos o Camiño ata a Ambasmestas. Remontamos o “Val Bo”, soutos que asumen a mecanización como algo normal, síntoma do progreso (aparellos mecanizados para a recolección das castañas). Agárdanos a Palloza, animado ser digno da pluma de Wenceslao Fernández Flórez, tomamos acomodo ao lado das xanelas. O corazón da palloza irradia a calor dunha estufa de leña e o eco de conversas e confidencias afumadas. Presenciamos un auténtico desfile culinario da man de Miguel e o seu equipo: carnes en fontes, queixos en lousas, botillo con arroz, chacina, lombo, chourizo con chispa…, e una tarta de queixo…
A medida que pasa a sobremesa o bucolismo fai acto de presencia. Co propósito de non caer na invernía, no letargo, resolvemos gatear no bus preto do Castelo de Balboa ata Canteixeira. Soberbias panorámicas, mestizaxe do home coa natureza amenizado polo trilo da auga, e o acompañamento de vacas do país e de “Plateros lugareños”.
Vén caendo a noite por Vilafranca, por Paradaseca e Pradela; xa por Canteixeira e Balboa, acéndense as primeiras luces na noite. Báixase o telón ata o seguinte orto, máis ou menos a mesma hora, a natureza non entende de modernidades nin de “cambios de hora”.



Os libros seguen abertos en nós, mentras soneamos percorremos as intrincadas páxinas da nosa existencia. Agardámosvos na Biblioteca da vida.



Antonio Fondo, con fotos de Pedro R. Porca


Ningún comentario:

Publicar un comentario